Architects & Design

CMC Architects

Urbanism

The conceptual and urban strategy at Residential Park Baarova involved a careful understanding of the existing site scale disparities, and the opportunities with the inventing of an introspective, exclusive community. Our approach was initially purely sculptural, in the sense that we imagined the space as a totally occupied block, and then subtracted volume to give light, space and movement to a three dimensional composition for living. Our synthesis was the evolution of a sculptural form, which is folding and interlocking, and gives the perception of a group of interdependent objects, all of which have continuous reference to each other, and, to the adjacent park. The surrounding spaces (voids) are also intended as a series of folding and interlocking relationships, which ultimately form the “campus” character of this living community.

The ‘sentinel’, or tower element on the corner, strongly marks the campus apart from the context, as a significant new part of the environment, and creates the formal urban entry to the community.

Architecture

The sculptural approach to this exclusive community, of course implies the use of a rich and tactile material that also has a strong identity in the city of Prague – a material which is timeless – sandstone. It is as if we had taken a colossal sandstone block, and, like the modern sculpture Brancusi,  molded an expressive form for living out of it. This stone object then has a continuous dialogue, of light, air and space, with the adjacent park.

The contrasting horizontal line, moving in compositional harmony with the forms and facades, expresses the overall urban concept and also frames special views to the surrounding context.

Wood windows of vertical proportion accentuate the views and light in the living spaces, and, compliment the sandstone with the soft, natural texture warm to the touch. Printed glass balconies allow views of the park and green spaces, but at the same time provide just enough privacy for residents to feel comfortable.

Landscape

The green environment of the project is an integral part of the overall urban-architectural solution, and, in fact, is an extension of the ‘folded form’ and ‘folded space’ ideas. The rich palette of materials – water, stone, wood, and a variety of flowers, bushes and trees, also have the dynamic compositions expressed in the building form, its spaces and its facades.

The intention of the project design is essentially the poetic marriage between a rich park-like atmosphere, and a highly crafted, tactile and sculptural object for living.